PaedDr. Milada Halíková

kandidátka KSČM do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodu č. 74, Karviná

• žije v Havířově
  • učitelka, politička

"Lepší zákony pro slušné lidi"

Vyrostla v hornické kolonii v Orlové, v domku, u něhož rodičům pomáhala na zahradě. Dříve nudná povinnost v dětství se u ní v dospělosti změnila na nadšené zahrádkaření. Když začala učit, snažila se vzbudit v žácích a později studentech střední školy zájem o další vzdělávání. Někdy se to povedlo, někdy ne. Tak to v životě chodí. Nikdy se ale nevzdala snahy lidem pomáhat najít tu jejich cestu životem a překonávat na ní překážky i zažívat společně úspěchy.

Ve veřejné správě působí dlouhodobě, dvakrát byla místostarostkou a v letech 2002-2006 primátorkou statutárního města Havířov, kde žije už od roku 1970. V zastupitelstvu města pracuje dosud. Je ráda, že v době, kdy stála v čele radnice, se podařilo vedení města například rekonstruovat kulturní dům Radost, kde Havířov získal v roce 1955 městská práva. Postavili nový Dům pro seniory Helios, pořádali řadu kulturních, sportovních a společenských akcí pro děti, mladé i starší. Občané ji poté zvolili poslankyní, kde také jen „neseděla v lavici“, ale aktivně pracovala ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému 4 roky předsedala.

Považuje za důležité měnit zákony, které nevyhovují slušným lidem, a v Senátu využívat i možnosti zákonodárné iniciativy. Nestačí si stěžovat, je třeba jednat!

Má syna a je hrdou babičkou dvou vnuček. Těší ji, že často potkává své žáky, jejich děti i ty, které třeba před lety oddala. Dlouhodobě pracuje také v Českém svazu žen a myslí si, že o vyšším zastoupení žen v politice není možné jen mluvit, ale je zapotřebí dát lidem šanci ženu zvolit i do Senátu.