Jihočeský kraj

Richard Schőtz

Volební obvod č. 14, České Budějovice

"Neslibuji zázraky, jen rozum"

kandidát KSČM do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodu č. 14, České Budějovice

52 let, žije v Českých Budějovicích, zkušební technik v automobilovém průmyslu​

Vystudoval vojenskou střední odbornou školu – letectví. V této profesi pracuje a z jeho výroků je vidět, že má svou práci opravdu rád, stejně jako region, v němž žije. Profese palubního technika vrtulníku mu poskytla nadhled a také mu ukázala, že když člověk vyletí příliš vysoko, Země se jeví plochá, bez detailů a bez perspektivy. Pouze menší výšky umožňují větší rozhled. Mnohé mu dala i zkušenost s umělecko-řemeslným zpracováním kovů. Říká: „Kov se obrábí obtížně, při vysokých teplotách, za použití speciálních nástrojů. Přesto z něj lze vyrobit až křehce nádherné věci. To mě naučilo, že životní etapy, které zprvu nejdou lehce, kladou odpor a dokážou v určité fázi pořádně zatopit, se často přetvoří do těch nádherných filigránsky křehkých, pokud má člověk dost zručnosti a prokáže trpělivost.“ Jako zkušební mechanik v oddělení klimatických zkoušek vidí, že stejně, jako výrobky, které zkoušejí, tak i my lidé jsme za tlaku jiní. Jeden povoluje dříve a druhý později. Třetí měkne, ale obecně stále ještě drží a čtvrtý upadne hned a bez varování. I s tím je třeba naučit se v životě počítat. Jako technik má blíže k reálnému pohledu na svět a má snahu oprošťovat problém od zbytečných emocí, což může být často prospěšné při řešení problémů. Netvrdí, že cit je zbytečný, ale přesto raději v životě spoléhá na rozum. Někdy obyčejná a přímočará selská logika vydá za dvacet filozofických svazků a desatero teoretických pojednání.

Jeho vizí je ochrana všeho dobrého, co jeho domov i lidé v něm žijící poskytují. K tomu patří podpora regionálních produktů na celorepublikové bázi, podpora a zjednodušení podmínek pro regionální podnikání a díky tomu i růst dobrých a dobře placených pracovních míst. Také chce pracovat pro opravdovou rovnoprávnost žen. Od platových podmínek po postavení ženy ve společnosti a rodině.