Moravskoslezský kraj

Bc. Vlastimil Kupka

Volební obvod č. 68, Opava

"Místo řečí o nápravě je třeba konat!"

Kandidát do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodu č. 68, Opava

60 let, žije v Kyjovicích, učitel autoškoly

Téměř celý svůj dosavadní život bydlí v malebné obci Kyjovice v okrese Opava, tedy ve volebním obvodu, v němž kandiduje. Vyučil se kuchařem a tuto profesi, při které absolvoval střední školu s maturitou, vykonával deset let, což s radostí dodnes oceňuje jeho rodina. Následně se rozhodl pro profesi učitele autoškoly, a proto si doplnil pedagogické vzdělání. Práci při výcviku a školení řidiček a řidičů se věnuje dodnes a po absolvování vysokoškolského studia se společníkem založil vlastní školicí středisko.

Čtyři volební období vykonával funkci zastupitele v obci a jedno volební období v Moravskoslezském kraji. Je členem KSČM, za kterou kandiduje, a v r. 2016 byl zvolen předsedou OV KSČM Opava.

Své životní zkušenosti a poznatky, které získává při rozhovorech se spoluobčany, chce uplatňovat při rozhodování v Senátu PČR. Rád by se zaměřil zejména na problematiku dopravy, školství a cestovního ruchu. Chce podpořit především rozvoj našeho volebního obvodu a celého Moravskoslezského kraje. Jeho cílem je, aby v tomto regionu občané rádi bydleli, pracovali a trávili volný čas a nemuseli se stěhovat za prací a vyššími příjmy jinam.

Jeho největším koníčkem je rodina, zahrada a četba. Je ženatý, má tři dcery a dva vnuky.

Ing. René Číp

Volební obvod č. 71, Ostrava-město

"Stop nesmyslům! Omladit Senát!"

Kandidát KSČM do Senátu ve volebním obvodu č. 71, Ostrava-město

43 let, žije v Ostravě, obchodník v oblasti exportu

Jako rodilý Ostravák se zajímá o veškeré dění ve městě, o nešvary s údržbou zeleně, problémy se slučováním škol, ale také o podporu sportu a kultury. Každý rok si jako hudební fanoušek rád zajde na ostravské Coloursy i jiné festivaly. Je zkušeným obchodníkem v exportu, ovládá aktivně cizí jazyky. Kromě své rodiny, do níž počítá i svého psa, má rád cestování po světě, badminton a hudbu.

Nejen pro Ostravu, ale i pro celou republiku chce prosazovat:

Bezpečnost na ulicích a zamezit kšeftování majitelů ubytoven s příspěvkem na bydlení

Pořádek na chodnících a cestách, řádnou a nepředraženou údržbu zeleně a čistotu

Zdarma městskou hromadnou dopravu (nejen pro seniory) - jinde to už mají

NE znovuzavedení zdravotnických poplatků, kterými neustále vyhrožuje ODS a TOP 09

Žádné nekvalitní potraviny - nejsme přece druhořadí občané EU…

STOP povinným kvótám na uprchlíky

Zrušit zpoplatnění rychlostní cesty do Frýdku-Místku a pohnout s prodlouženou Rudnou

Podporu družstevního bydlení a výstavby nových bytů nejen developery, ale např. obcemi

Snížení a nejlépe zrušení poplatků za odvoz odpadků

Podporu wi-fi zdarma ve městech a veřejných prostorech

PaedDr. Milada Halíková

Volební obvod č. 74, Karviná

"Lepší zákony pro slušné lidi"

Kandidátka KSČM do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodu č. 74, Karviná

68 let, žije v Havířově, učitelka, politička

Vyrostla v hornické kolonii v Orlové, v domku, u něhož rodičům pomáhala na zahradě. Dříve nudná povinnost v dětství se u ní v dospělosti změnila na nadšené zahrádkaření. Když začala učit, snažila se vzbudit v žácích a později studentech střední školy zájem o další vzdělávání. Někdy se to povedlo, někdy ne. Tak to v životě chodí. Nikdy se ale nevzdala snahy lidem pomáhat najít tu jejich cestu životem a překonávat na ní překážky i zažívat společně úspěchy.

Ve veřejné správě působí dlouhodobě, dvakrát byla místostarostkou a v letech 2002-2006 primátorkou statutárního města Havířov, kde žije už od roku 1970. V zastupitelstvu města pracuje dosud. Je ráda, že v době, kdy stála v čele radnice, se podařilo vedení města například rekonstruovat kulturní dům Radost, kde Havířov získal v roce 1955 městská práva. Postavili nový Dům pro seniory Helios, pořádali řadu kulturních, sportovních a společenských akcí pro děti, mladé i starší. Občané ji poté zvolili poslankyní, kde také jen „neseděla v lavici“, ale aktivně pracovala ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému 4 roky předsedala.

Považuje za důležité měnit zákony, které nevyhovují slušným lidem, a v Senátu využívat i možnosti zákonodárné iniciativy. Nestačí si stěžovat, je třeba jednat!

Má syna a je hrdou babičkou dvou vnuček. Těší ji, že často potkává své žáky, jejich děti i ty, které třeba před lety oddala. Dlouhodobě pracuje také v Českém svazu žen a myslí si, že o vyšším zastoupení žen v politice není možné jen mluvit, ale je zapotřebí dát lidem šanci ženu zvolit i do Senátu.